26/01/2023

Polterabend idéer til din unikke fejring

Ja tak – nu starter festen! Alt det praktiske til jeres bryllupsdag er veloverstået, nu er det på tide at kaste benene op, og så skal jeres nærmeste nok sørger for, at I får en velfortjent pause i anledning af en fest. Her er der selvfølgelig tale om en god gammeldags polterabend.

Ens polterabend indeholder typisk en hel dags sjov og ballade sammen med ens venner og familie af samme køn, altså kvinder sammen med kvinder, og mænd sammen med mænd.

Det ses dog også at kønnene samles på kryds og tværs. Det kan naturligvis også deles sådan op, at man starter dagen med kønsopdeling, og derefter mødes med sin kommende ægtefælle og deres gæster.

Der er nogle ting, som er nemmere at gøre opdelt, måske drømmer fyrrene ikke lige om at lave croquis tegning af nøgne mænd som kvinderne. Derfor kan man altid lave hver sin ting, og derefter slå festen sammen til én.

Lidt historie om polterabend

Polterabend er en sammensætning af de to tyske ord Poltern og Abend. Poltern betyder at buldre og Abend betyder aften. Så alt i alt en buldrende aften, og det kan man i sandhed også sige at det er.

Dengang var det en anden slags bulder der var tale om. For dengang kom denne larm nemlig af, venner mødte op ved brudeparrets hjem, og smadrede porcelæn ved deres hoveddør for at holde onde ånder væk. Hvis dette ikke blev gjort, var overtroen at de onde ånder ville ødelægge brylluppet.

Bagefter alt rabalderet med at smadre porcelæn var slut, blev vennerne inviteret indenfor til øl og vin. Når brudepar og venner var færdige med at drikke og hygge, ville brudeparret samle skårene op fra jorden, som symboliserer at de ville skrabe for hinanden når der var modgang i fremtiden.

Fra overtro til sjov og ballade

I dag ser traditionen lidt anderledes ud, i hvert fald i Danmark. I dag er det mere en sidste fest som ’ungkarl’ og ’ungkarlinde’ inden man bliver ”bundet fast”. Ofte bliver det fejret med druk i lange baner, sjov udklædning og lidt ydmygelse af bruden eller gommen. Det varer som regel morgen til aften/nat, og den får ikke for lidt.

Det varierer fra fest til fest alt efter, hvad den kommende brud eller brudgom er til.

Hvis I mangler nogle gode ideer til en polterabend, kan I med glæde læse videre i dette indlæg.

Her er nogle ideer til forskellige polterabender

Escape room

Samarbejde, løsninger, gåder, mystik og et tikkende ur. Test jeres evne til at arbejde sammen og løse rummets mange gåder inden tiden render ud. Ecsape room er sjovt, spændende og noget alle kan være med til.

Antallet af deltagere varierer meget fra sted til sted, som oftest hedder det ca. 4-20 deltagere, men der findes steder hvor man kan være langt flere.

I kan vælge sværhedsgrad, antal deltager og hvilket slags rum det skal være, altså hvilket tema der tiltaler jer mest.

I får 60 minutter til at bryde ud, og så er der ca. 30 minutters intro.

Tour de chambre

En god ide, som ikke behøver tage så tungt på pengepungen. Til Tour de chambre tager I rundt til de forskellige gæsters lejligheder og fester. Der er forskelligt tema i hver lejlighed sammen med mad, drikkelse og måske nogle lege.

I kan selv bestemme hvor mange lejligheder I skal rundt til, og hvor længe I skal være de forskellige steder. Det er dog klart en fordel at vælge steder, der er relativt tæt på hinanden, så man kan gå eller cykle imellem stederne.  

Sommerdag i en park eller stranden

Hvis det er et senforår- eller sommerbryllup, kan I holde en heldags picnic i en park eller på en strand, hvor I spiser og drikker, spiller spil og hygger.

Det er igen en ide hvor pengene ikke spiller den helt store rolle, ingen behøver lægge sted til, og der er ikke nogen begrænsning på, hvor I må/kan være.

En dag på havet

Der er ikke meget der slår en god tur ude i bølgerne sammen med vennerne! Hvorfor så ikke gøre det til en fest med mad, drikke og musik?

GoBoat lejer både ud i Aarhus, Aalborg, Odense og København hvor der kan være op til 8 personer i. Varigheden af lejeperioden varierer fra sted til sted, den ligger mellem 1 time til 6 timer. I styrer selv jeres egen båd og medbringer selv mad og drikke.

Step up med dans

Intet spreder højt humør som god musik og bevægelse af kroppen. Så en god ide til en aktivitet kunne helt klart være en form for dans, enten latin, hiphop, ja hvorfor ikke Zumba?

Lige meget hvilken slags dans det kunne være, vil det bringe timer med grin og udfordring.

Er I, i det lidt mere sensuelle eller mere udfordrende hjørne kan I også tage en twerking-, pole- eller burlesque class. Så får I rigtig gang i kroppen og prøver måske ting for første gang, og derudover vil der blive masser at grine af.

Event/action center

Er I mere til fart over feltet og konkurrence, er et event/action center lige noget for jeres polterabend. I et event/action center, kan I både skyde med paintball eller dyste i laser games.

Ofte har de også nogle fjollede ting som ToiletRæs, sumobrydning og mega bordfodbold m.m.

Hvis I ikke er blege for at se lidt fjollede ud, tumle rundt og selvfølgelig grine til I græder, så er dette lige stedet for en sjov dag.

Morgenbollefyr

Der findes ikke noget bedre end at vågne op til duften af nybagte boller vel? Det skulle da lige være, hvis bollerne ovenikøbet blev bagt af en flot fyr. Det kan nemlig sagtens arrangeres lige i dit eget hjem.

Morgenbollefyr er meget mere uskyldigt end det lyder.

Ved et Morgenbolle-arrangement kommer der en fyr hjem til dig og bager morgenboller til dig og dine gæster – med sig har han både dej til bollerne, musikanlæg og sin charme. Alt I skal sørge for er, at ovnen er opvarmet, alt pålæg og hvad I ellers synes et morgenbord skal bestå af samt drikkelse.

Der findes forskellige firmaer der tilbyder en morgenbollefyr, og de tilbyder alle noget forskelligt, så tjek nettet for mere info.

Weekendtur

Hvis én dag langt fra er nok, så kunne en weekends-polterabend jo være en mulighed. Det bliver dog meget dyre end en enkelt dag, men hvis penge ikke er noget problem, så er det bare afsted med jer.

Det kunne både være en rejse til udlandet eller måske en tur til et sommerhus et sted i det danske ganske land – og så kunne I slå både mænd og kvinder sammen sådan at I bliver lidt flere om at dele regningen.

Der findes en del sommerhuse med inden- eller udendørs pool eller som ligger tæt på havet – der kan man nemt få en weekend til at gå, med noget hygge fredag aften, festdag lørdag og morgenhygge søndag.

Kursus

Kursus lyder liiidt tamt, men det behøver det slet ikke at være. Der findes cocktail kurser, flødebolle kurser, mad kurser, keramik kurser, maler kurser, ja jeg kunne blive ved, men tænker I forstår hvor jeg vil hen af.

I vil både få den hyggeligste oplevelse og lære noget nyt samtidig – så kan I altid blære jer med det på et tidspunkt. Hvor mange kan sige at de kan lave en signatur cocktail, en bestemt ret mad eller lave deres egen keramik?

Så har I lige et es i ærmet til næste gang I skal imponere nogle.

Festen har mange ansigter

Selvfølgelig er der også polterabend med partybus, stripper og masser af bajer. Nu kan det være du tænker, at det ikke lyder unikt, men ser du, alle polterabender er unikke og det vigtigste er at den kommende brud eller brudegom finder dagen helt fantastisk.

Et par bajer skader dog aldrig 😉